Stolní odrůdy vína
Také tápete nad tím, co vlastně označuje pojem stolní víno? Od dnešního dne už naprosto jistě budete vědět, že se nejedná o víno ležící na stole, ale naopak je to víno, které je vyprodukováno z hroznů pocházejících ze kterékoliv země Evropské unie. Na výrobu jsou použity odrůdy moštových, stolních a neregistrovaných rév. Další specifika se dozvíte v článku.
Nejméně kvalitní vína
Označení stolní víno znamená také to, že se jedná o nejnižší kategorie vín na trhu. S největší pravděpodobností se jedná o lehká vína určená k nenáročnému pití. Tato kategorie vín je podmíněna parametrem cukernatosti, který nesmí klesnout pod hranici 11°NM. Mnohdy si vinaři pomohou ke zvýšení cukernatosti právě přidáním řepného cukru, což je povoleno.
Označení
Stolní víno také poznáte díky strohé etiketě, na které nesmí být uvedena odrůda, ročník nebo oblast (podoblast, viniční trať). Tyto odrůdy mezi jiným nepodléhají povinnosti zatříďování u SZPI. Víno také nenaleznete v menších lahvích, než je objem 1l.
Odrůdy stolních vín
- Arkadia: raná stolní odrůda
- Diamant: středně raná až raná stolní odrůda
- Chrupka bílá (Chasselas, Gutedel): středně rané odrůdy.
- Chrupka červená: středně raná odrůda
- Julski biser: středně raná až raná stolní odrůda
- Olšava: středně raná stolní odrůda
- Panonia Kincse: středně raná stolní odrůda
- Pola: raná stolní odrůda
- Vitra: raná stolní odrůda
Při konzumovaní vína je potřeba si okamžik vychutnat plnými doušky a proto tyto události skvělě doplňují nějaké ty delikatesy, jako jsou typicky španělská šunka Jamón.