Vinařské oblasti na Moravě
Nejvýznamnější vinařská oblast České republiky je Morava. Ta se dělí na čtyři vinařské podoblasti (Znojemská, Velkopavlovická, Mikulovská, Slovácká). Celková plocha vinic v ČR je asi 18 700 ha, z toho 17 500 ha je na Moravě.
/ TIP: španělské regiony a vína /
Vinařská oblast Morava
Z úvodu již víme, oblast Morava má rozlohu asi 17 500 ha. Najít ji můžeme v kraji Jihomoravském a částečně také v kraji Zlínském. Důvodem, proč je tato oblast vhodná pro pěstování révy je fakt, že:
- roční průměrná teplota je zde 9,5 °C,
- průměr ročních srážek je asi 510 mm,
- roční délka slunečního svitu je 2 244 hodin.
Na Moravě se vyprodukuje většina vína v ČR, tedy přibližně 80 %. Vegetační období je v porovnání se západem Evropy kratší, nicméně to není na škodu, protože jsou to vhodné podmínky pro zpracování jakostních vín. Vinařská oblast na Moravě produkuje oceňovaná bílá vína se specifickou vůní a s obsahem kyselin.
Znojemská podoblast
Významnou oblastí Moravy je Znojemská vinařská podoblast, rozkládající se na 3530 ha vinic. To je asi 19,2 % všech vinic na našem území. Znojemsko je vyhlášeno pěstováním bílých aromatických vín (Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Muškát moravský, Rulandské šedé, Sauvignon) a červených vín (Svatovavřinecké, Frankovka).
Mikulovská podoblast
Další částí je Mikulovská vinařská podoblast s rozlohou 4737 ha a tvoří tak 25,3 % z vinic ČR.
Jde o významnou oblast, která je nejteplejší podoblastí pod Pálavou. Vína vypěstovaná těchto svazích mají nezaměnitelnou chuť i aroma. Daří se zde odrůdám bílého vína (Sauvignon, Ryzlink vlašský, Ryzlink rýnský, Miller Thurgau, Rulandské šedé i bílé, Veltlínské zelené, Chardonnay, Pálava, Aurelius, Neronet) a červého vína (Svatovavřinecké, Rulandské modré, Frankovka, Cabernet Sauvignon).
Velkopavlovická podoblast
Tato vinařská oblast se rozkládá asi na 5143 ha vinic, což tvoří necelých 28 % z vinic ČR. Bílá vína z této oblasti jsou svěží, nechybí jim ovocný tón a mají vysoký obsah kyselin. ovocného tónu s výraznou svěží vůní a vysokým obsahem kyselin. Z bílých vín je rozšířená odrůda (Veltlínské zelené, Tramín, Neuburské) a červených (Frankovka, Modrý Portugal, Zweigeltrebe).
Slovácká podoblast
A konečně Slovácko s vinařskou podoblastí o rozloze 4514 ha a podílem 24 % z vinic ČR. Tato oblast se táhne od Břeclavi podél hranic se Slovenskem až k Uherskému Hradišti. Vína z této oblasti mají výrazné aroma a nezaměnitelný charakter a svěží kyseliny. Výbornými kousky jsou bílá vína (Müller-Thurgau, Muškát moravský, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Sylvánské zelené).