Sauvignon - nejznámější druhy
Dnešní článek budeme věnovat oblíbenému vínu Sauvignon, jehož historie se píše od roku 1740. Tato bílá odrůda je křížencem Chenin blanc x Tramínu. Svůj název dostalo víno pravděpodobně díky tomu, že bylo bráno jako výběr divoké révy. A právě ona divokost, tedy sauvage dala vínu název.
(Ne)popularita a výskyt v Čechách
Sauvignon se netěšil vždy netěšil své oblibě jako nyní, protože byl velmi náchylný na padlí, zakrsávání a velmi špatně se sklízí. Popularita pozvolna rostla od 60.let, kdy se začala masově používat mechanizace při sklizni. V nastávajících letech se mezi znalci vína začala preferovat suchá, a hlavně aromatická vína, což tomuto druhu velmi nahrálo. Do Českých zemí se víno dostalo někdy kolem 16. století, navíc pod německým názvem. Ten zněl Freigentraube, tedy Fíkový hrozen, který byl zapsán do Státní odrůdové knihy České republiky až v roce 1952.
Vinice a druhy
Domovem Sauvignonu je Francie, proto mají vinice s touto odrůdou rozlohu cca 24.500 ha. Francie však není jediným pěstitelem, protože vinice se nacházejí také v Itálii, USA (Kalifornie), Jižní Africe nebo na Novém Zélandu. Oficiálně existuje něco kolem druhů Sauvignon blanc.
Vlastnosti révy a samotného vína
Odborníci označují plody odrůdy Sauvignon jako malé kompaktní hrozny, žlutozlaté barvy, se silnou slupkou. Odrůda zraje střednědobě asi 20 dní po Chasselas. Vyžaduje dlouhý řez, vedení šlahounů na konstrukci a zvýšenou opatrnost proti padlí nebo plísním. Výhodou je odolnost vůči botritidě. Vinný mošt je cukernatý s výraznou kyselinou. Ve vhodně vyzrálém vínu lze cítit tóny broskve, angreštu nebo hrušky. Naopak nezralý Sauvignon je cítit po kočičí moči nebo zvlhlé vlně.
Chcete-li sehnat ten nejlepší kousek Sauvignonu, sáhněte po sedmičce, kde bude napsáno, že pochází z Pouilly nebo Sancerre. Někdy se můžeme setkat s názvem liquoreux, Semillon nebo Muscadelle, vždy se jedná o podíl Sauvignonu nebo ušlechtilé plísně.