Charakteristika Rulandského bílého
Ještě nikdy jste nezkoušeli odrůdu bílého vína Rulandské bílé? Chcete vědět, jak chutná a jak voní? Nevíte si rady, ke kterému jídlu je nejvhodnější? Čtěte dál, dozvíte se ještě mnohem víc.
Základní informace
Rulandské bílé má mnoho synonym. Dříve se označovalo jako Burgundské bílé nebo Roučí bílé. V dnešní době ho můžete najít, kromě našeho českého názvu Rulandské bílé také pod názvy Pinot blanc, Beli Pinot, Pinot bianco nebo Weisser Burgunder. Tato odrůda patří mezi klasická bílá vína.
Barva: zlatavě žlutá barva se zelenkavými odlesky
Vůně: jemná květinová vůně, u vyzrálého vína se objevuje vůně chleba a sadového ovoce
Chuť: plná, dlouho doznívající, bohatá na extraktivní látky
Tradiční oblasti: Jedná se o světovou odrůdu, tudíž ji najdeme v mnoha zemích konkrétně ve Francii, Německu, Itálii a Rakousku.
Stáří a původ: Patří mezi staré odrůdy pocházející z Francie, konkrétně z oblasti Burgundska. Proto se dříve jmenovalo Burgundské bílé, název byl změněn na Rulandské bílé na základě rozhodnutí soudu v Haagu, který vycházel z mezinárodní Lisabonské dohody na ochranu označení původu .
Období sklizně: pravidelné sklizně od začátku října
K jakému jídlu se Rulandské bílé hodí nejlépe?
Tato odrůda se hodí téměř ke všem druhům masa od uzených sladkovodních ryb až po pečenou drůbež, vepřové či telecí maso. Chybu neuděláte ani pokud k němu budete podávat tvrdé sýry nebo výraznější paštiky. Rulandské bílé je odrůda s příjemným ne příliš vysokým zbytkem cukru, a tak se hodí i ke sladším dezertům. Mohli bychom tedy říci, že se jedná o velmi univerzální odrůdu, která se hodí téměř ke každému jídlu.